ecst.se fotboll
allsvenskan
Recept för fler segrar? Foto: ecst.se

Måndag 21 september 2020.

Fler kryss utan publik

Allsvenskan. Rubriken kan vara provocerande och sambandet långsökt. Men kanske är påståendet inte helt obefogad. Förra året spelades 60 oavgjorda matcher i Allsvenskan. Den siffran tangerades under måndagen. Antalet oavgjorda har stigit med elva procent jämfört med i fjol.

Kan det vara så att utan publik som manar på för seger så minskar också antalet segrar? Det kanske inte är viljan att vinna som avtar inför tomma läktare men väl den gnista och det tryck som behövs för att våga gå för seger.

Säsongen 2019 slutade 60 av 240 matcher oavgjorda, med andra ord exakt 25 procent av matcherna. I år kom vi upp i 60 oavgjorda under måndagskvällen när Elfsborg och Häcken spelade 1-1. Det innebär oavgjort i 36 procent av matcherna.

Det finns bara ett lag (!), Varberg, som ligger under fjolårets snitt. Hallänningarna har kryssat i 24 procent. Det kan jämföras med Elfsborg och IFK Göteborg som båda kryssat i över hälften av matcherna (52 procent).

Förra årets mesta krysslag spelade oavgjort i 37 procent av matcherna. I år ligger åtta lag över 37 procent oavgjorda.

Just nu finns några av de värsta krysslagen i toppen. Ledande Malmö FF har spelat oavgjort i tre av de fyra senaste, tvåan Häcken i sina två senaste och trean Elfsborg i sina fyra senaste. Med andra ord har väldigt lite ändrat sig i toppstriden de senaste omgångarna.

Lagen som spelat mest oavgjort

Antal oavgjorda i procent. Inom parentes anges aktuell placering i tabellen.
52% Elfsborg (3)
52 IFK Göteborg (14)
43 Östersund (9)
43 Helsingborg (13)
40 Häcken (2)
40 Sirius (6)
38 Malmö FF (1)
38 Hammarby (7)
36 (SNITT I ÅR)
33 Mjällby (8)
33 Falkenberg (16)
30 AIK (12)
29 IFK Norrköping (4)
29 Örebro (11)
29 Kalmar FF (15)
25 Djurgården (5)
25 (SNITT I FJOL)
24 Varberg (10)

Internationellt

Allmänt

Vi bygger om ecst.se/fotboll

Allmänt. Den här sajten byggs just nu om och det förekommer en del störningar. Håll ut - det blir bättre!

Bakgrunden till ombyggnaden är att vi vill anpassa innehållet. Det vi lagt mest tid på hittills lockar få läsare medan annat får besökarsiffrorna att skjuta i höjden. I klarspråk handlar det om att vi minskar på den dagliga nyhetsrapporteringen och lägger mer energi på fakta.

Den förflyttningen påbörjades för några dagar sedan. Nu är den dagsaktuella nyhetsrapporteringen nästan lika bred men mer kortfattad och kryddas i stället av djupdykningar som fredagens Storseger förlängde Bayern Münchens fantastiska sviter där vi parallellt listar tidernas längsta segersviter och förlustfria sviter.

Vår resultatservice och statistiksidorna från alla tävlingar vi bevakar har legat nere sedan i fredags. Dessa kommer vi att komma ikapp med så fort som möjligt och i bättre förpackning.

Populära TV-guiden och Agendan lever vidare som vanligt och även där med förbättringar i sikte.

Internationellt

Europa runt

Oavgjort toppmöte i Borås

Allsvenskan. Toppmötet mellan Elfsborg och Häcken slutade 1-1 efter sen kvittering av göteborgarna. Båda lagen har sex poäng upp till Malmö FF.

Allsvenskan. Helsingborg vände underläge till 3-1-seger över Varberg och klev upp på rätt sida både kval- och nedflyttningsstreck.

Superettan. Degerfors utökade serieledningen till fem poäng efter 6-0 mot Umeå - värmlänningarnas fjärde raka seger. Jumbofinalen mellan AFC Eskilstuna och Ljungskile slutade mållös.

Zlatan tvåmålsskytt

Italien. Zlatan Ibrahimović svarade för båda målen när Milan premiärvann över Bologna med 2-0.

England. Manchester City vann sin ligapremiär borta mot Wolverhampton med 3-1 efter mål av Kevin De Bruyne, Philip Foden och Gabriel Jesus.

Elfte raka segern för Valur

Island. Valur tog sin elfte raka seger (liga- och cupmatcher) efter måndagens klara 5-1 i toppmötet med Stjarnan. Valur toppar tabellen åtta poäng före FH.

Måndag 21 september 2020

19:00 Elfsborg - Häcken

Allsvenskan . Toppmöte mellan trean Elfsborg och tvåan Häcken. Lagen är lika på poäng. MFF har tappat poäng fyra matcher i följd och vinnarna i toppmötet kommer bara tre poäng från skåningarna. Men det här är å andra sidan två lag som gillar att kryssa.

21:15 Wolverhampton Wanderers - Manchester City

Premier League . Ligapremiär för Manchester City, som inte spelat en tävlingsmatch på över en månad. Wolves vann premiären borta mot Sheffield United med 2-0.

Tisdag 22 september 2020

21:00 Slavia Praha - Midtjylland

UEFA Champions League. Tjeckiska mästarna Slavia Praha är uppe i 16 raka tävlingsmatcher utan förlust. Senast laget föll var strax innan Corona-pandemin svepte över världen. Men så har man bara mött inhemskt motstånd. Midtjylland slog ut Young Boys med klara 3-0 i föregående omgång.

21:00 FK Krasnodar - PAOK

UEFA Champions League. FK Krasnodar, som hade såväl Viktor Claesson, Kristoffer Olsson som Marcus Berg i startelvan i helgens 7-2-seger över Khimki, går in i kvalet här. PAOK har redan tagit två meriterande kvalsegrar över Beşiktaş och senast Benfica.

Fler tips i Agendan