ecst.se fotboll
Kaiserslautern
Kaiserslautern. Foto: Thomas Hilmes

Fredag 15 juli 2022. Succécomeback för Kaiserskautern. Klassiska Kaiserslautern tillbaka i tvåan. Norge utslaget ur EM. Dinamo Zagreb vände 0-2 till premiärseger. Adam Andersson oväntad poängräddare i öppningsmatchen. Mästarna tappade poäng i ryska premiären. Raków vann även premiären. Partizan tappade poäng.

Tyskland: 2. Bundesliga

Succécomeback för Kaiserskautern

Ett segermål i 92:a minuten gav Kaiserslautern premiärvinst hemma mot Hannover 96.

Efter fyra säsonger i division tre gjorde 1. FC Kaiserslautern enefterlängtad comeback i 2. Bundesliga. Premiärmatchen hemma mot Hannover 96 såg ut att sluta 1-1 men Kevin Kraus mål i 92:a minuten gav en 2-1-seger inför 40.579 åskådare.

Klassiska Kaiserslautern tillbaka i tvåan

I kväll är det premiär i den tyska andradivisionen och en efterlängtad sådan för nykomlingen 1. FC Kaiserslautern, som harvat i trean de senaste fyra säsongerna.

Kaiserslautern tillhör de klassiska klubbarna i tysk fotboll med fyra ligaguld och två cupsegrar. Klubben slog igenom på 50-talet med två tyska mästerskapstitlar och var med när Bundesliga startade upp 1963. Inledningsvis var Die roten Teufel (De röda djävlarna) som bäst ett mittenlag men i slutet av 70-talet flyttade klubben fram positionerna och radade 1979-82 upp placeringarna 3-3-4-4.

1990 vann Kaiserslautern cupen för första gången, året efter blev man tyska mästare. 1996 lyckades man med konststycket att vinna cupen och samtidigt åka ur Bundesliga. Men laget var tillbaka direkt och comebacksäsongen 1997-98 slutade med ligaguld.

De efterföljande säsongerna visade laget upp sig i Europa med kvartsfinal i Champions League 1999 och semifinal i UEFA-cupen 2001.

Men 2006 åkte Kaiserslautern ur Bundesliga för andra gången och blev kvar där ett tag. En kort återkomst till finrummet men sedan tillbaka i tvåan där det stegvis blev sämre och sämre placeringar fram till våren 2018 då klubben flyttades ned till 3. Liga.

Med slutplaceringarna 9-10-14 såg Kaiserslautern ut att etablera sig som ett mittenlag i trean men förra säsongen vände det. En tredjeplats gav kvalspel mot Dynamo Dresden, som slutade 2-0 över två matcher. Återkomsten till tvåan var ett faktum.

I kväll är det sannolikt ett fullsatt Fritz-Walter-Stadion (närmare 50.0000) som ser öppningsmatchen mellan Kaiserslautern och Hannover 96.

1. FC Kaiserslautern
20:30
Hannover 96
Dagens publiksnitt

21.732

Säsongen 2016-17 hade den tyska andradivisionen ett publiksnitt på 21.732 åskådare per match (bäst av alla världens andradivisioner). Den säsongen låg VfB Stuttgarts snitt på fantastiska 50.515. De senaste tre säsongerna har helt eller delvis störts av pandemirestriktioner.

Internationellt | UEFA: UEFA Women's Euro 2022

Norge utslaget ur EM

Norge fullbordade ett EM-fiasko med fredagens 0-1-förlust mot Österrike, som betyder att alplandet är vidare till kvartsfinal och norskorna får åka hem.

Norge behövde seger i sista matchen mot Österrike men det blev istället stryk. Matchens enda mål kom i 37:e minuten genom Nicole Billa.

Värdnationen England fullbordade ett felfritt gruppspel. 5-0 mot Nordirland innebär tre raka segrar med 14-0 i mål.

Dinamo Zagreb vände 0-2 till premiärseger

Dinamo Zagreb hamnade i 0-2-underläge i premiärderbyt mot Lokomotiva Zagreb. Men de regerande mästarna vände och vann efter segermål i 91:a minuten.

Dinamo Zagreb har vunnit den kroatiska ligan 16 gånger de senaste 17 åren och gäller som favoriter även den här säsongen. Men det började illa. Lokomotiva Zagreb gick upp till 2-0-ledning redan efter 22 minuter. Men den lyckan varade inte länge. Två mål av Josip Drmic gav 2-2 redan före paus och i 91:a minuten fullbordade inhopparen Luka Menalo vändningen till 3-2.

Adam Andersson oväntad poängräddare i öppningsmatchen

Förre Häcken-backen Adam Andersson svarade för säsongens första kvitteringsmål när den danska ligan startade.

Midtjylland har slutat topp-2 fem säsonger i följd men fick en sisådärstart på säsongen efter 1-1 hemma mot Randers. Hemmalaget tog ledningen men förre Häcken-spelaren Adam Andersson kvitterade bara minuterna senare för svensklaget Randers. Det var backens första fullträff sedan 5 juli för två år sedan, när han sänkte Hammarby med sitt 3-0-mål.

Fyra svenskar spelade i den danska ligans öppningsmatch, Joel Andersson i hemmalaget och trion Patrik Carlgren, Adam Andersson och Hugo Andersson i bortalaget.

Mästarna tappade poäng i premiären

De fyra senaste årens ryska mästare Zenit Sankt-Petersburg tappade poäng i premiären. Det blev 1-1 borta mot Khimki, som förra säsongen slutade på 13:e plats och fick kvala sig kvar i högsta serien.

Polen: Ekstraklasa

Raków vann även premiären

Förra säsongens ligatvåa Raków Częstochowa öppnade säsongen med en 1-0-seger hemma mot Warta Poznań. Därmed har laget öppnat säsongen starkt. Förra veckan vann Raków supercupen mot regerande ligavinnarna Lech Poznań.

Serbien: Superliga Srbije

Partizan tappade poäng

Redan i andra omgången tappade Partizan poäng för första gången. Bortamötet mot Radnički Niš slutade 3-3 och Partizan får glädja sig åt att ha hämtat upp ett 1-3-underläge med 20 minuter kvar att spela.

Fullträffar och självmål

Hett och iskallt i fotbollseuropa just nu

Dinam Zagreb

Dinamo vände 0-2-underläge i derbyt mot Lokomotiva Zagreb till 3-2-seger. En härlig start på ligasäsongen.

Efter fyra säsonger i trean gjorde Kaiserslautern comeback i 2. Bundesliga och vann direkt.

England

Tre raka segrar och 14-0 i mål. Värdnationen England gjorde ett felfritt gruppspel.

Norge

Ute ur EM redan efter gruppspelet efter 0-8 mot England och 0-1 mot Österrike. Inget vidare facit för en av EM-historiens tungviktare.