ecst.se fotboll
fotboll

Malmö FF öppnade Champions League-kvalet med uddamålsvinst

Tisdag 5 juli 2022. Knapp seger för MFF i Champions League-kval. Ishak segerskytt för Lech Poznań. Första segern för Örgryte. Girondins Bordeaux tvångsnedflyttade till trean. Sydafrikanska mästerskapen igång. Conference League-kvalet började utan segrar. Dinamo Zagreb och Mikael Lustig bland kvalets tungviktare.

Internationellt: UEFA Champions League

Knapp seger för MFF

Malmö FF spelade en dryg halvlek med en man mer men fick bara 3-2 i den första kvalmatchen i Champions League hemma mot isländska Víkingur.

Malmö FF är storfavorit i Champions League-kvalet mot isländska Víkingur så 3-2 hemma mot Eleda Stadion var säkert en mindre segermarginal än vad skåningarna hade hoppats på.

Martin Olsson gav MFF ledningen efter en dryg kvart. Kristall Ingason kvitterade i 38:e minuten men drog i samma veva på sig sin andra varning och blev utvisad. Det utnyttjade hemmalaget omedelbart när Ola Toivonen gjorde 2-1 bara fyra minuter efter islänningarnas utjämning.

Trots en man mer på plan hela andra halvlek gick det trögt för Malmö. Till slut, i 84:e minuten, satte Vejlko Birmančević 3-1.

Men på övertid reducerade inhopparen Helgi Guðjónsson och dubbelmötet lever i allra högsta grad. Retur i Reykjavik på onsdag nästa vecka.

Ishak segerskytt för Lech Poznań

Svenske Mikael Ishak har öst in mål för Lech Poznań två säsonger i följd och fick en rivstart på tredje året i polsk fotboll. Mikael svarade för enda målet när Lech besegrade azeriska Qarabağ.

29-årige Ishak spelade för Assyriska i Superettan 2010-11 och var via 1. FC Köln, St Gallen, Crotone, Randers och 1. FC Nürnberg hamnat i Polen där det blivit 30 ligamål på två säsonger. Dessutom svarade han för åtta mål i Europa League säsongen 2020-21.

Första segern för Örgryte

Efter fem oavgjorda och sex förluster tog Örgryte säsongens första trepoängare när Örebro besegrades med 2-0.

ÖIS:arnas skyttekung Ajdin Zeljkovic blev stor matchvinnare med båda målen. Segern var inte bara efterlängtad utan riktigt effektfull också. ÖIS klev upp två placeringar och är plötsligt ovanför nedflyttningsstrecket, före både Jönköpings Södra och nya jumbon Östersund.

Även i toppen blev det skifte när Halmstad efter en kort svacka besegrade nya nästjumbon Jönköping med 3-0 och tog tillbaka serieledningen.

Girondins Bordeaux tvångsnedflyttade till trean

I våras åkte Girondins Bordeaux ur Ligue 1 för första gången sedan 1992. Klubbens usla ekonomi innebär att laget dessutom flyttas ned ytterligare en division till den franska tredjedivisionen.

2022 COSAFA Cup

Sydafrikanska mästerskapen igång

COSAFA Cup, det sydafrikanska mästerskapet, startade under tisdagen med premiärsegrar för Botswana mot Seychellerna och för Angola mot Komorerna. Gruppspelet varar till och med 10 juli.

UEFA Europa Conference League

Conference League-kvalet började utan segrar

Kvalet i Europa Conference League tjuvstartade med två matcher utan större dignitet. 1-1 mellan Gzira United från Malta och Andorras Atlètic Club d'Escaldes och 0-0 mellan St Joseph's från Gibraltar och Larne från Nordirland.

Dinamo Zagreb och Mikael Lustig bland kvalets tungviktare

I kväll sätter Champions League-kvalet igång på riktigt. I kvalet är det inte Real Madrid, Liverpool, Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi som dominerar. Där heter tungviktarna Dinamo Zagreb, Celtic, Marcos Tavares och Mikael Lustig.

Eftersom de flesta av Europas allra största står över kvalspel och går in direkt i gruppspelet är kvalspelet något som domineras av Europas mittenskikt. Dinamo Zagreb är med sina 96 matcher klubben som spelat flest kvalmatcher och följs närmast av Celtic och Dinamo Kyiv.

Mikael Lustig en av de flitigaste

Brasilianaren Marcos Tavares är tidernas skyttekung med 16 mål för cypriotiska APOEL och slovenska Maribor. Ser man till spelarna som spelat flest matcher toppas listan av Saša Ilić. På delad fjärdeplats finns nuvarande AIK:aren Mikael Lustig med 43 matcher för Rosenborg och framför allt Celtic.

Rhyl sämst

Totalt har 393 klubbar spelat kvalmatcher och letar man efter de som gjort bäst ifrån sig är det ändå några av de mest namnkunniga som dominerar. Arsenal har facit 13-1-0, Bayern München 5-1-0 och Barcelona 7-0-1. Sist och sämst bland de 393 lagen är walesiska Rhyl som förlorat alla sina fyra kvalmatcher med totalt 1-19 i mål.

Malmö FF är uppe i 38 kvalmatcher inför kvällens möte med Víkingur och placerar sig på 19:e plats i maratontabellen med ett bra facit på 18-11-9. Näst bästa svenska lag är AIK på plats 87.