ecst.se fotboll
Elfsborg-AIK

Dubbelt svartgult i topp

Söndag 10 juli 2022. Häcken vände och vann - AIK tappade två gånger om. Fransk storseger efter Geyoros hattrick. Lillestrøm tappade serieledningen. Jönköping vann bottenmötet. KuPS utökade serieledningen. Hattrick i premiären.

Sverige: Allsvenskan

Häcken vände och vann - AIK tappade två gånger om

Häcken vände underläge till seger mot Mjällby och utökade sin serieledning. AIK är ny tvåa trots att laget två gånger om tappade ledningen mot Elfsborg.

Efter ett par kryssmatcher är Häcken tillbaka som vinnare. Underläge strax före paus borta mot Mjällby vändes till 2-1-seger efter mål av Leo Bengtsson fem minuter in på andra halvlek och Ali Youssef i 81:a minuten. Segern innebär att Häcken nu toppar Allsvenskan med tre poängs marginal.

AIK är ny tvåa efter 2-2 borta mot Elfsborg. Men det var två tappade poäng mer än en vunnen. Nicolas Stefanellis ledningsmål efter en dryg kvart kvitterades av Gustav Henriksson och Benjamin Mbunga-Kimpiokas 2-1 till gästerna fyra minuter in på andra halvlek utjämnades med ett självmål.

AIK är ny tvåa åtminstone för en dag, en poäng före Djurgården och Malmö FF. Men de svartgula har bara vunnit en av sina sex senaste matcher och har bara tagit två poäng av nio möjliga på de tre matcherna efter sommaruppehållet.

Fransk storseger efter Geyoros hattrick

Frankrike körde över Italien med 5-1 efter hattrick av Grace Geyoro. Island tog poäng av Belgien.

Grace Geyoro svarade för EM-slutspelets första hattrick när hon svarade för tre av Frankrikes fem mål mot Italien. Alla fem kom dessutom i första halvlek. Italien fick nöja sig med ett tröstmål en kvart från slutet.

Island tog ledningen mot Belgien men fick nöja sig med en poäng sedan belgarna utjämnat på straff.

Lillestrøm tappade serieledningen

Lillestrøm förlorade toppmötet hemma mot Viking och tappade med det serieledningen. Ny etta är Molde, som vände tidigt underläge hemma mot Tromsø till klara 5-1.

Molde toppar tabellen på lika många poäng som Lillestrøm men med ett måls bättre målskillnad. Viking ligger trea, fem poäng efter toppduon.

I botten föll Kristiansund med 0-3 mot Vålerenga. Kristiansund har bara en poäng på elva spelade matcher och är nu tolv poäng från rätt sida nedflyttningsstrecket.

Jönköping vann bottenmötet

Mål redan i andra minuten gav kvalplacerade Jönköpings Södra segern i bottenmötet med jumbon Östersund, som nu radat upp fyra raka förluster. Stryk även för nästjumbon Örgryte, 1-2 i Skövde.

Finland: Veikkausliiga

KuPS utökade serieledningen

Det skiljer nu sex poäng mellan toppduon KuPS och HJK sedan KuPS kört över nästjumbon Lahti med 4-0.

Bulgarien: Prva Liga

Hattrick i premiären

CSKA Sofia startade säsongen med en 3-0-seger mot Arda och brasilianaren Garcez blev stor matchvinnare med hattrick inom loppet av elva minuter.

Fullträffar och självmål

Hett och iskallt i fotbollseuropa just nu

Häcken

Göteborgarna säkrade fortsatt serieledning när underläge blev till 2-1-seger borta mot Mjällby.

Grace Geyoro

EM:s första hattrick signerades Frankrikes Grace Geyoro.

Molde

Molde körde över Tromsø med 5-1 och tog över serieledningen från Lillestrøm.

Östersund

0-1 i bottenmötet med Jönköping innebär fyra raka förluster och jumboplats för Östersund.