ecst.se fotboll
Camp Nou
Camp Nou. Foto: Alessio Patron, Unsplash

Norsk rivstart i EM

Torsdag 7 juli 2022. Norge knockade Nordirland på 21 minuter. Publikrekord för damfotboll - från Dick Kerr Ladies till Barcelona. Blandade Conference-resultat för finsk duo.

Internationellt | UEFA: UEFA Women's Euro 2022

Norge knockade Nordirland på 21 minuter

Norge fick en rivstart på EM-slutspelet när Nordirland besegrades med 4-1 efter tre mål på 21 minuter redan i första halvlek.

Nordirland är EM:s klart sämst rankade lag och var mycket riktigt chanslösa mot Norge. Redan efter en dryg halvtimmes spel var matchen avgjord. Då hade Julie Blakstad, Frida Maarum och Caroline Hansen gjort varsitt mål inom loppet av 21 minuter.

Nordirland reducerade i början av andra halvlek men kort därpå återställdes tremålsledningen genom Guro Reiten.

Norge
Norge
4-1
Nordirland
Fakta

Publikrekord för damfotboll - från Dick Kerr Ladies till Barcelona

Öppningsmatchen mellan England och Österrike inför 68.871 åskådare innebar nytt publikrekord för EM. Tidigare i år satte Barcelona världsrekord för publik på en damfotbollsmatch. Men det mest spektakulära rekordet sattes redan 1920 av Dick, Kerr Ladies, som året efter blev bannlysta!

Här är listan över de tio största publikmatcherna i damfotboll och historien kring det populära fabrikslaget Dick, Kerr Ladies.

Internationellt: UEFA Europa Conference League

Blandade resultat för finsk duo

Finska ligaledaren KuPS startade kvalet i Europa Conference League med vinst medan SJK föll.

Första kvalomgången i Europa Conference League innehåller inga topplag eller ens mittenlag. Här finns bara lag från nationer rankade 29 eller sämre. Vi har bevakat de finska lagens framfart.

KuPS har fått en bra säsongsstart med serieledning i Veikkausliiga och bara en förlust på de första 13 matcherna. Europacupkvalet startade också bra med en 2-0-seger hemma mot georgiska Dila.

Finlands andra representant i Europa Conference League gjorde inte lika bra ifrån sig. Förlust 0-1 borta mot estniska Flora.

Norge

Norge rivstartade EM-slutspelet med sin sjätte raka seger.

KuPS

Finska serieledare och nu även på god väg mot nästa kvalomgång i Europa Conference League.

Flávio Paixão

Portugisen svarade för säsongens första hattrick i europacupkvalet när hans Lechia Gdańsk vann med 4-1 mot Akademija Pandev.

Nordirland

Femte raka förlusten och 3-17 i mål på dessa. Nordirland är inte bara sämst rankade i hela EM-slutspelet utan också i sämst form.

Fotbollsguiden

Fredag 8 juli 2022

21:00 Tyskland - Danmark

UEFA Women's Euro 2022 Tyskland har vunnit åtta av tidernas tolv EM-slutspel men senast det begav sig (2017) åkte laget ut mot just dagens motståndare Danmark (som i sin tur tog sig hela vägen till final). Det är för övrigt en av blott tre förluster som tyskarna råkat ut för på 48 slutspelsmatcher. Tyskland är favoriter men Danmark kan fälla jätten igen.