ecst.se fotboll
fotboll

Inter, Ajax och Celtic säkrade titlar

Onsdag 11 maj 2022. Perišić sköt cupguldet till Inter. AIK ny serieledare. Storseger ger City extra fördel. Ajax säkrade tredje raka ligaguldet. Celtic säkrade ligaguldet. Ferencváros cupvinnare inför storpublik. Koper slovenska cupvinnare.

Italien: Coppa Italia

Perišić sköt cupguldet till Inter

Inter är italienska cupvinnare efter 4-2 i finalen mot Juventus. Ivan Perišić blev stor matchvinnare med två mål i förlängningen.

Det bjöds på en svängig final på Stadio Olimpico i Rom. Nicolo Barella ordnade ett tidigt ledningsmål åt Inter, redan i sjätte minuten. I början av andra halvlek vände Juve på två minuter, 1-1 av Alex Sandro och 2-1 genom Dusan Vlahović. Hakan Çalhanoğlu kvitterade på straff.

I förlängningen klev Ivan Perišić fram som den stora matchvinnaren – 3-2 på straff i 99:e minuten och bara tre minuter senare gjorde han även 4-2.

Juventus
2-4 f
Internazionale
Juventus Roma Internazionale Lazio

Italienska cupvinnare 1922-2022

Den första upplagan av Coppa Italia avgjordes 1922 med bara mindre lag som deltagare och därför Vado som historisk första vinnare. Andra upplagan dröjde till 1935-36 och sedan dess har det bara varit namnkunniga vinnare. Totalt 16 klubbar har tagit hem cupen och Juventus är mest framgångsrika med 21 finaler och 14 titlar.

AIK ny serieledare

AIK besegrade Malmö FF för första gången på 16 möten och klev upp som ny tabelletta inför söndagens seriefinal mot Hammarby.

AIK har ett bedrövligt facit mot Malmö FF. Ingen seger i Malmö sedan 1996 och hemma på Friends Arena slutar det nästan alltid oavgjort. Men på onsdagskvällen bröts sviten på 15 raka utan seger.

Josafat Mendes gav AIK ledningen i 17:e minuten och Sebastian Larsson fastställde slutresultatet på straff i slutminuterna. AIK:s femte raka seger tar laget upp i serieledning inför söndagens seriefinal borta mot Hammarby, som med en match mindre spelad är två poäng bakom de svartgula.

Malmö FF åkte på säsongens första förlust och föll till tredje plats, tre poäng från toppen.

AIK
2-0
Malmö FF
England: Premier League

Storseger ger City extra fördel

Manchester City körde över Wolverhampton med 5-1 och är nu inte bara tre poäng före Liverpool utan har också ett värdefullt försprång i målskillnad.

Kevin De Bruyne svarade för fyra mål när City satte Wolverhampton på plats med hela 5-1. Serieledande City har därmed radat upp fem raka segrar och är med två omgångar kvar tre poäng före enda utmanaren Liverpool. Storsegern ger också fördel i målskillnad om lagen skulle sluta på lika många poäng. City har nu +72 mot Liverpools +65.

I bottenstriden led Leeds sin tredje raka förlust och är kvar under nedflyttningsstrecket. Everton fick bara 0-0 mot nedflyttningsklara Watford och är två poäng före Leeds.

Ajax säkrade tredje raka ligaguldet

Ajax säkrade sitt tredje raka ligaguld med en övertygande 5-0-seger i näst sista omgången.

Segern innebär att Ajax inför sista omgången är ointagliga fyra poäng före tvåan PSV. Fyra mål i avslutningsmatchen och Ajax kommer även upp i 100 gjorda mål.

Celtic säkrade ligaguldet

Celtic säkrade ligaguldet även rent matematiskt med ett 1-1-resultat borta mot Dundee United. Inför sista omgången av den skotska mästerskapsserien är de grönvitrandiga fyra poäng före Rangers.