fotboll

Lördag 7 maj 2022.

England: League Two

Bristol Rovers uppflyttade efter 7-0-avslutning

Division fyra-laget Bristol Rovers avslutade ligaspelet med en 7-0-seger och snuvade Northampton Town på uppflyttning med minsta möjliga marginal.

Kampen om den tredje och sista direktbiljetten upp till League One kom att stå mellan Northampton Town och Bristol Rovers. Lagen stod på lika många poäng men Northampton hade fem måls bättre målskillnad. Northampton hade 3-1 i halvtid och Bristol Rovers 2-0. Då hände det!

Northampton höll 3-1 mot Barrow fram till slutsignalen medan Bristol öste på för fullt mot jumbon Scunthorpe – 2-0 blev 3-0, 4-0, 5-0 och med drygt tio minuter kvar 6-0. Ytterligare ett mål behövdes och det kom i 85:e minuten.

Båda lagen slutade på lika många poäng och lika stor målskillnad men Bristol tog sig förbi Northampton tack vare fler gjorda mål.

Forest Green Rovers och Exeter City var klara för uppflyttnings sedan tidigare. Stackars Northampton fortsätter med kvalspel tillsammans med Port Vale, Swindon Town och Mansfield Town. I botten var det sedan tidigare klart att Oldham Athletic och Scunthorpe United flyttas ned.

Liverpool tappade poäng

Liverpool tappade viktiga poäng i guldjakten efter 1-1 hemma mot Tottenham och riskerar att hamna tre poäng efter Manchester City.

Tottenham tog ledningen på Anfield genom Son Heung-Min, som med sitt 20:e mål för säsongen är tvåa i skytteligan och hotar ledande Mohamed Salah. Bara två mål skiljer dom åt. Liverpool kvitterade genom Luis Díaz. 1-1 tar Liverpool upp i serieledning, men bara målskillnad före Manchester City som möter Newcastle på söndag.

Watford föll mot Crystal Palace och är därmed första laget som är klart för nedflyttning. Burnley förlorade med 1-3 hemma mot Aston Villa och riskerar att hamna under nedflyttningsstrecket på söndag.

Sheffield United och Luton till playoff

Sheffield United och Luton Town säkrade playoffspel i sista omgången genom att hålla undan för utmanarna Middlesbrough och Millwall.

Klara för playoff sedan tidigare är Huddersfield och Nottingham Forest. Direktuppflyttning för Fulham och Bournemouth, nedflyttning för Peterborough, Derby och Barnsley.

AIK vann tungviktsmötet – 1-0 som vanligt

AIK tog hem tungviktsmötet med IFK Göteborg och precis som säsongens tre tidigare matcher på Friends Arena slutade denna 1-0. Alexander Milošević avgjorde i 70:e minuten.

Segern var AIK:s fjärde raka och innebär tredjeplats i Allsvenskan. Tvåan Malmö FF vann det oväntade toppmötet mot Mjällby med 2-0 efter två mål på två minuter redan i första halvlek. MFF är alltjämt obesegrat i Allsvenskan hittills och har bara släppt in ett enda mål på sju matcher.

Eskilstuna kvar i topp

Med en 5-2-seger hemma mot Västerås säkrade AFC Eskilstuna fortsatt serieledning i Superettan. AFC har vunnit fem av sex matcher och bjudit på målrika tillställningar – 18-11 i målskillnad innebär ett snitt på nästan fem mål per match.

Schalke klara för Bundesliga – vände 0-2 i toppmötet

Schalke 04 är tillbaka i Bundesliga. Storklubben hamnade i tidigt 0-2-underläge i toppmötet hemma mot St Pauli. Men efter paus slog skytteligaledaren Simon Terodde till med två mål innan Rodrigo Zalazar fullbordade en vändning.

Schalke 04, som åkte ur Bundesliga för ett knappt år sedan, blev första lag att säkra uppflyttning Kampen om den andra direktbiljetten upp står mellan Werder Bremen, Hamburg och Darmstadt. St Pauli är femma och får svårt att ens nå tredjeplatsen, som ger kvalspel.

Köln och Union Berlin till Europa

Det blir europacupspel för både 1. FC Köln och 1. FC Union Berlin i höst. Union Berlin 4-1-vann borta mot Freburg och klev upp på femteplats. 1. FC Köln föll hemma mot Wolfsburg men eftersom utmanaren Hoffenheim också förlorade är sjuan Köln klara för europacupspel. Egentligen är det de sex första som belönas med internationellt spel men eftersom de båda cupfinalisterna Leipzig och Freiburg redan är klara tar Köln den europacupbiljett som skulle tilldelats cupvinnarna.

Porto säkrade ligaguldet i O Classico

Porto säkrade det portugisiska ligaguldet i näst sista omgångens toppmöte med ärkerivalen Benfica. 1-0-målet i 94:e minuten var ren kosmetika – en poäng hade räckt för att säkra guldet.

Inför sista omgången toppar Porto tabellen sex poäng före Sporting CP. Benfica är trea.

Nantes cupvinnare efter straff

Nantes vann Coupe de France efter 1-0 i finalen mot Nice. Matchens enda mål gjordes på straff av Ludovic Bias i 47:e minuten.

Det var första gången sedan 2014 som Paris Saint-Germain inte var i final. PSG har dominerat både ligan och cupen de senaste åren. Sex cupguld och en finalförlust är klubbens facit de senaste sju åren. Nu tog Nantes sitt fjärde cupguld, det första sedan 2000.

Barcelona till Champions League

Barcelona startade säsongen trögt men har avslutat stabilare. Lördagens 2-1-seger i toppmötet borta mot Real Betis innebär att Barca är klara för Champions League-spel i höst. Real Betis är kvar på femteplats som får svårt att slå sig in bland den kvartett som går vidare till CL-spel.

Granada och Mallorca bytte plats kring nedflyttningsstrecket efter en målrik duell. Granada vann med 6-2 och är två poäng före Mallorca.

Tirana säkrade ligaguldet med derbyseger

Med en 2-1-seger i derbyt mot Partizani säkrade Tirana det albanska ligaguldet. Tre omgångar återstår och Tirana kommer efter helgen att toppa tabellen med minst tio poäng.

Partizani Tirana
1-2
Tirana
Norge: Eliteserien

3-0 blev 3-4 i Molde

Norska topplaget och nykorade cupvinnarna Molde hade 3-0 hemma mot Viking redan efter 28 minuter. Men gästerna kom tillbaka och vände till 4-3-seger. Viking toppar tabellen två poäng före Lillestrøm. Fjolårstvåan Molde återfinns i mitten av tabellen.